GO BACK
    TO MENU

    Bianca Dragomir ne-a intervievat pentru numarul aniversar al revistei Cosmopolitan. Am povestit despre prietenie, iubire, fotografia de nuntă şi de cuplu, despre albumul Electric Love şi despre cum a apărut proiectul nostru, Picture This. Interviul integral, mai jos:

    Picturethis Electric Love

    Alina şi Alexandra, foto credit: Bogdan Mustatea

    „Au fost mai întâi colege, apoi au devenit cele mai bune prietene, iar în prezent Alina Faida și Alexandra Luncașu au creat împreună Picture This— un proiect prin care îşi doresc să revitalizeze conceptul fotografiei de cuplu. Şi, pentru că le place să documenteze dragostea, tocmai au realizat albumul Electric Love, la Electric Castle 2018.

    Le-am întâlnit pe terasa cu muzică bună a lui Apollo Bar din București. Mi-au spus că, în fond, iubesc să fotografieze oamenii fericiţi şi îndrăgostiţi, fiind mereu în căutarea acelui “ceva” care transformă toate poveştile de dragoste în experienţe unice. Despre experienţa lor de la Electric Castle 2018, dar şi despre ce înseamnă Picture This, află chiar de la ele, în interviul de mai jos:

    Q: Vara aceasta aţi fost la Electric Castle pentru a realiza acolo albumul Electric Love. Ce a însemnat, pe scurt, acest proiect?

    Experienţa de a fotografia cuplul înafara unei şedinţe foto, de a-i surprinde pe îndrăgostiţi natural (mergând, ţinându-se de mână, râzând, îmbrăţişându-se, bând bere pe iarbă, înainte sau în timpul concertelor) a fost foarte interesantă. Ne-am dorit să îi surprindem în starea lor cât mai naturală, am socializat cu ei  — mulţi dintre cei prezenţi erau surprinşi de faptul că îi fotografiem, dar într-un mod firesc. Uneori, când vedeau că ne concentrăm asupra lor, intrau în jocul nostru imediat: râdeau, repetau o piruetă, se aruncau, săreau, exagerau anumite gesturi. Totul s-a întâmplat pentru documentarea fotografiei de cuplu.

    Picturethis Electric Love

    Q: Cum aţi descoperit iubirea în mijlocul unui Festival de muzică, în comparaţie cum o surprindeţi în cadrul unor altfel de evenimente: nunţi, petreceri etc.? 

    În primul rând, impactul dimensiunii spaţiului, diferenţa de cadru: oamenii se simt mult mai dezinvolţi când sunt într-un spaţiu mare, unde oricum era deja o energie specifică, o atmosferă aparte. La Electric Castle, ei voiau să arate cool şi erau foarte fericiţi că trăiesc acea experienţă. Electric Castle este un eveniment foarte deosebit, cu un vibe diferit chiar şi de alte festivaluri. Şi, chiar erau oameni mişto acolo. La o nuntă, de exemplu, este un cuplu central pe care te focusezi şi încerci să formezi povestea în jurul acelor două personaje. La o nuntă, oamenii se formalizează mai mult. La Electric Castle au fost mai multe personaje pe care ne-am concentrat, o iubire personificată prin mai multe poveşti de cuplu.

    Picturethis Electric Love

    Q: Aţi trăit acolo un moment special, revelator, în timp ce fotografiaţi cuplurile?

    Poate faptul că am reuşit să extragem, dintr-o mare de oameni (chiar au fost foarte mulţi, integraţi toţi sub acelaşi vibe) cupluri de îndrăgostiţi cu poveştile lor specifice.  

    Q: Dacă aţi descrie întreg albumul, din perspectiva strict a emoţiilor transmise de către cupluri, cum aţi descrie iubirea la Electric Castle?

    Poate sună uşor repetitiv, dar credem că am reuşit să surprindem o formă autentică a iubirii. Oamenii acolo sunt relaxaţi şi, astfel, mai predispuşi la afecţiune. Ca într-o vacanţă, într-un concediu unde oamenii se manifestă mai mult, din punctul de vedere al emoţiilor. Oricum, în vacanţă, iubirea pare mai intensă.

    Q: A fost ceva ce aţi fi vrut să suprindeţi acolo şi nu aţi reuşit?

    Erau foarte multe cupluri interesante pe care nu am reuşit să le fotografiem pentru că veneau în grupuri foarte mari. Mai ales că ceea ce facem noi, ţine mult de moment şi dacă îl ratezi… asta este. Dacă am mai face asta încă o dată, am alege să petrecem mult mai mult timp acolo printre ei.

    Q: Dar, aveţi vreo fotografie preferată de acolo? De ce?

    Ne-au plăcut mai multe, ne e greu să nominalizăm o singură poză. De exemplu, a fost un moment când o tipă a sărit într-o baltă. Este cumva şi reprzentativă pentru festival pentru că acolo plouă aproape tot timpul. ☺ De fapt, un el şi o ea au călcat într-o baltă, ne-a plăcut mult reacţia lor. Au mai fost alţi doi îndrăgostiţi care s-au sărutat tot timpul, de parcă chiar atunci se îndrăgostiseră…

    Picturethis Electric Love

    Q: Realizaţi fotografie de cuplu, chiar într-un duo: Picture This. Cum v-aţi hotărât să realizaţi Picture This şi ce vă motivează să faceţi asta?

    Iniţial ne-a plăcut mult să documentăm evenimente, însă în cadrul unui eveniment nu este suficient timp doar pentru cei doi îndrăgostiţi, aşa că ne-am propus să organizăm şedinţe foto unde să ne canalizăm atenţia strict pe cei doi protagonişti. Per ansamblu, am căutat foarte mult acel ceva care să ne placă, am trăit un întreg proces până să ajungem în punctul de acum. Alegerea ne-a surprins natural, fără să stăm prea mult pe gânduri, fără “să punem pe foaie”, pur şi simplu, odată cu evoluţia noastră firească. Bineînţeles, totul strâns legat de prietenia dintre noi, de faptul că avem aceeaşi viziune, că ne completăm. Pentru că, deşi suntem diferite, fotografiem diferit aceeaşi oameni, aceleaşi lucruri, ajungem mereu la acel numitor comun. Iar, cu timpul, ne-am dat seama că împreună putem realiza ceva extraordinar. 

    Picturethis Electric Love

    Q: Pare greu să suprindeţi iubirea într-o fotografie. Cum decurge o şedinţă foto de cuplu la Picture This?

    Dacă există iubire şi conexiune, nu este greu să o surprinzi într-o fotografie, într-o formă sau alta. Unii oameni se ţin în braţe şi se sărută continuu; pentru alţi oameni iubirea înseamnă altceva, poate din contră să nu stea deloc îmbrăţişaţi. Ne setăm câteva direcţii, decidem din ce unghiuri fotografiem fiecare, dar în timpul evenimentului ne lăsăm duse de val, fiecare ajunge să fotografieze ce simte pe moment. Mai presus de orice, încercăm să creăm o conexiune cu îndrăgostiţii încă de dinainte să începem şedinţa foto. Vrem să îi cunoaştem, să ştim cine sunt, cu ce se ocupă, cum s-au cunoscut, ce pasiuni au, ce muzică ascultă etc. Doi oameni nu pot fi puşi în anumite locuri sau ipostaze dacă nu se regăsesc, nu se identifică cu ele sau pur şi simplu, nu se simt comfortabil în acele contexte. Apoi, încercăm să găsim locaţia potrivită pentru fiecare şi continuăm să ne cunoaştem. Unii dintre îndrăgostiţi nu ştiu neapărat ce li se potriveşte. Sunt cupluri care se simt foarte comfortabil într-o pădure şi alţii care au nevoie să fie pe stradă, printre clădiri. Începem şedinţa de fiecare dată cu o cafea şi o glumă ca să destindem atmosfera. Şi, aşa… continuăm să ne cunoaştem.

    Sedinta Foto Cuplu Bucuresti

    Q: Credeţi în stările naturale ale cuplurilor, în ipostazele lor cele mai simple. Care este cea mai reuşită fotografie de cuplu pentru voi? 

    Fotografia ideală se obţine când oamenii uită de aparatele foto care sunt în apropierea lor şi se lasă în voia a ceea ce simt unul pentru celălalt. Când oamenii îşi exprimă sentimentele, în stilul lor caracteristic.

    Q: Cum reuşiţi să obţineţi cuplul, contextul, locul din faţa camerei exact aşa cum vă doriţi? 

    Aşa cum spuneam, de multe ori îi surprindem, este o căutare continuă, nu le spunem niciodată „Staţi aşa!”. De multe ori nici nu îşi dau seama când începem, este foarte lentă trecerea. Comunicăm cu ei în continuare, nu despre şedinţa foto în sine, ci despre diverse lucruri, despre ei în mare parte. Creăm un cadru anume doar dacă îndrăgostiţii îşi doresc ceva anume. Este importantă viziunea noastră, dar este foarte important să creăm anumite imagini pe care ei şi le doresc, este evenimentul lor, este doar despre ei, în fond. Uneori alegem un loc, dar găsim nişte cadre interesante în drum spre locul acela sau după ce plecăm de acolo. Planificăm ceva, dar la faţa locului ne lăsăm în voia inspiraţiei de moment.

    Sedinta Foto Cuplu Bucuresti Picture This

    Q: Ce fotografi, idei, credinţe, cărţi, muzică etc v-au influenţat de-a lungul timpului, ce şi-a pus amprenta pe modul vostru de a gândi fotografia?

    Viziunea asupra fotografiei este suma filmelor pe care le-am văzut, imaginilor care ne-au trecut prin fața ochilor, chiar și a muzicii ascultate, cărților citite, locurilor pe care le-am vizitat de-a lungul timpului, oamenilor cu care am interacționat. Inițial, ne-au inspirat filmele. Impactul lor a contat enorm. Ne plac foarte mult regizori precum Wes Anderson, Christopher Nolan, Guillermo del Toro, Pedro Almodovar, Michael Haneke. Dintre fotografi, ne plac cei din sfera fotografiei documentare și de stradă: Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau, Josef Koudelka, Elliott Erwitt, apoi fotografii de modă, în special pentru că și noi, la rândul nostru, am lucrat în acest domeniu timp de zece ani: Peter Lindbergh, Annie Leibovitz, Helmut Newton, Richard Avedon.

    Q: Cum v-a transformat fotografia, în timp?

    Cel mai important, suntem mai atente la detalii, la oameni, la chipurile şi gesturile lor. Observăm mai repede diferite lucruri, pe oriunde mergem, în viaţa de zi cu zi.

    Q: Fotografia de cuplu nu are o identitate a ei în acest moment. “Fotografii de cuplu” se numesc mai degrabă „fotografi de nuntă”. Unde credeţi sau unde aţi vrea să ajungă acest concept peste câţiva ani?

    Pe plan internaţional, fotografia de cuplu are locul ei bine definit, oamenii îşi fac fotografii de cuplu nu numai la nuntă, cam cum se întâmplă la noi. Cel mai probabil ţine de cultură, poate şi de venituri. În alte ţări, oamenii merg la fotograf pentru albumul de logodnă, pentru diferite aniversări, pentru felicitarea de Crăciun sau, pur şi simplu, merg, din când în când, studio pentru amintiri. Există acest concept al tabloului fotografie. Exista această tradiţie şi în casele bunicilor noştri, dar s-a pierdut cu timpul. Ne dorim ca oamenii să vadă fotografia de cuplu dincolo de momentul acela de maximă tensiune emoţională, care de cele mai multe ori este nunta. Ne dorim să participăm la schimbarea percepţiei fotografiei de cuplu prin transpunerea ei în cotidianul natural al iubirii.”

    Sedinta Foto Cuplu Bucuresti Ochisoru