GO BACK
    TO MENU

    Unele dintre cele mai frumoase filme despre fotografi celebri şi viaţa lor extrem de interesantă:

    Se spune că celor mai mulţi fotografi, în mod aproape ironic, nu le place să fie fotografiaţi. Nu am putea garanta o astfel de afirmaţie, dar ştim sigur că, în general, aflăm foarte puţine despre viaţa celor din spatele camerelor foto. Filmele despre biografia lor sunt mult timp aşteptate. Iar atunci când apar devin, cu mici excepţii, capodopere ale cinematografiei, în primul rând pentru că şi cei mai puţin extravaganţi dintre fotografii care au marcat lumea internaţională a fotografiei au ascuns o lume interioară provocatoare.

    Filmul documentar „Annie Leibovitz: Life Through a Lens” (2008)

    Născută în Conneticut în 1949, Anna-Lou ‘Annie’ Leibovitz este, posibil, cel mai cunoscut fotograf de portrete din lume. Filmul documentar, regizat de sora ei Barbara Leibovitz, trasează influenţele care au contribuit la formarea personalităţii ei de la copilărie până la tranziţia Rolling Stone – Vanity Fair, incluzând relaţiile personale care au marcat-o şi după ce a devenit mamă. Deşi părţile mai puţin luminoase din viaţa ei, cum ar fi dependenţa de droguri, nu sunt surprinse în film, documentarul prezintă cu acurateţe tumultul şi lumea fascinantă a fotografiei.

    Filmul „Fotograf” (2015)

    Năcut în Praga în 1935, Jan Saudek a fost unul dintre cei mai mari fotografi ai ţării sale, dar şi ai lumii. Departe de o biografie clasică, filmul se bazează pe viaţa şi munca sa printr-o linie fină între veridicitate şi ironii, Karel Roden interpretându-l pe fotograful Jan Saudek surprinzător şi ciudat.

    Filmul „Mapplethorpe” (2018)

    Fotograful american Robert Mapplethorpe (1946-1989) a fost unul dintre primii oameni care au convins curatorii că fotografia trebuie să fie considerată artă. Însă, el a rămas în istoria fotografiei mai mult pentru cum a încorporat în operele sale organele genitale masculine, homoerotismul şi subcultura BDSM, într-un mod care şochează. Pe lângă aceste elemente, filmul relatează drama iubirii dintre fotograf şi Patti Smith, dar şi sfârşitul lui trist, fiind diagnosticat cu SIDA.

    Filmul „Double Exposure: The Story of Margaret Bourke-White” (1989)

    Născută în 1904, Margaret Bourke-White a fost prima femeie fotojurnalist  american de război, fiind totodată şi prima femeie din lume care a fotografiat planul Sovietic de cinci ani. Tot Margaret a fost fotograful care a realizat prima copertă a revistei Life, iar actriţa Farrah Fawcett o interpretează cu multă graţie şi cu forţă, aceeaşi forţă cu care Margaret şi-a trăit viaţa. Veţi descoperi în acest film, pe lângă povestea carierei sale şi tumultul celei de-a doua căsnicii a fotografei.

    Filmul „The Killing Fields” (1984)

    Această dramă englezească se bazează pe experienţele celor doi fotojurnalişti: cambodgianul Dith Pran (1942-2008) şi americanul Sydney Schanberg (1934-2016) în timpul dezvoltării partidului comunist Cambodia Khmer Rouge. Este mai mult decât un film documentar în general şi mult mai mult decât un documentar american, iar tocmai asta îl face captivant şi tulburător din punctul de vedere emoţional.

    Filmul „Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus” (2006)

    Fotografa Diane Arbus a fost renumită pentru fotografiile ei documentare privind grupurile marginalizate: giganţi, pitici, transexuali, nudişti, interpreţi de circ. Drama ei dinamică şi pe alocuri amuzantă nu putea fi jucată de nimeni alta decât Nicole Kidman. Din păcate, Diane Arbus nu şi-a dat niciodată acordul pentru ca biografia Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus să fie recunoscută ca ceva mai mult decât o poveste imaginată.

    Filmul „Everlasting Moments” (2008)

    Ştiţi acea poveste despre o fată muncitoare, needucată care devine una dintre cele mai cunoscute femei din lume? Este reală şi i s-a întâmplat şi Mariei Larsson care, după ce a câştigat un aparat foto la loterie, a devenit fotograf profesionist. Narat de fiica ei, filmul este despre a-ţi urmări visul, a face ce îţi place dincolo de toate adversităţile exterioare.

    Filmul „We’ll Take Manhattan” (2012)

    We’ll Take Manhattan este un film despre fotografie şi iubire văzute prin lentilele fotografului David Bailey care se îndrăgosteşte de modelul Jean Shrimpton în timpul şedinţei foto din 1962 pentru revista Vogue. Producătorii filmului au făcut eforturi uriaşe pentru a recreea pozele de la primul shoot, folosind atât recuzită, cât şi imagini generate digital. Dar, extrem de captivant este cum acest cuplu a întors cu susu-n jos lumea statornică a fotografiei de modă.

    Filmul „Eadweard” (2015)

    Povestea lui Eadweard Muybridge (1830-1904) este magică: fotograful devenind pionier în arta fotografică odată cu crearea peliculei prototip din 1872. Acesta a combinat 12 fotografii cu mai mulţi cai galopând pentru a demonstra că toate cele patru picioare ale cailor părăsesc pământul în acelaşi timp. De asemenea, Eadweard este faimos pentru fotografia unor subiecte nude şi deformate, dar şi pentru uciderea iubitului soţiei sale, ceea îi transformă viaţa într-o legendă cu un umor uneori iritant.

    Filmul „William Eggleston: In the Real World” (2005)

    Unul dintre primii fotografi care au surprins mediul înconjurător în tonuri colorate şi artistice a fost, fără doar şi poate William Eggleston, un personaj controversat, iubit şi urât în aceaşi măsură de tabere egale. Filmul William Eggleston: In the Real World îi urmăreşte călătoriile în Kentucky, Los Angeles, New York City şi Memphis, unde realizează fotografii pe străzi şi în magazinele locale. Poate fi o adevărată terapie să îl vezi pe acest fotograf mergând, vorbind, refuzând să îşi intelectualizeze munca, fotografiind…

    Aşteptăm următoarele biografii: Tom Hardy interpretându-l pe iconic-ul Don McCullin, Kate Winslet interpretând-o pe Lee Miller, Jennifer Lawrence portretizând-o pe Lynsey Addario.

    Citeşte şi: Cupluri celebre de fotografi